Na een grondig intake-gesprek krijg je meer uitleg over wat stress en over-ademen met ons lichaam en onze geest doet. Je krijgt een inzicht in stressreacties, ortho- en parasympatisch zenuwstelsel en de nervus vagus.
Ik leer je dan technieken en oefeningen aan om tot rust en tot een rustigere ademhaling te komen. Er zijn verschillende soorten oefeningen. Samen gaan we bekijken welke oefeningen het best bij je passen en hier gaan we dan telkens dieper op in.
Thuis zelf de oefeningen regelmatig herhalen is cruciaal in deze therapie. Ik begeleid je hier met veel passie in en hoop samen met jou zo meer rust in lichaam en geest te vinden.
Wij maken gebruik van autogene training, lichaamsgerichte oefeningen, specifieke ademhalingsoefeningen en hartcoherentietraining.
Met bekkenbodemkinesitherapie of bekkenbodem-reëducatie streven we naar het optimaal functioneren van de bekkenbodemspieren bij vrouwen. Dankzij deze therapie kunnen we een heel aantal bekkenbodemklachten beperken, behandelen en zelfs vermijden.
Klachten kunnen zijn:
Urinaire incontinentie
Incontinentie voor stoelgang
Constipatie
Prolaps (= verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen)
Klachten na gynaecologische ingrepen
Klachten na urologische ingrepen
Seksuele dysfuncties (dyspareunie, vaginisme, …)
Chronische pijn in het kleine bekken
Tijdens de eerste sessie wordt er een uitgebreid vraaggesprek afgenomen om zo een goed inzicht te verkrijgen in de problematiek en gaan we samen een individueel behandelplan opstellen. Er wordt hier veel belang gehecht aan een discrete en professionele aanpak. Na dit vraaggesprek wordt er uitleg gegeven zodat men voldoende kennis krijgt in de klachten. Pas vanaf de 2e sessie wordt er, al dan niet, overgegaan tot een lichamelijk inwendig onderzoek specifiek gericht op het functioneren van het bekken en de bekkenbodem en wordt de behandeling gestart. Indien aangewezen, wordt de therapie ondersteund met een biofeedback toestel.
Een biofeedback- toestel werkt via een anale of vaginale sonde. Via biofeedback krijgt men de activiteit van de bekkenbodem visueel te zien op een scherm. Op deze manier kan men meer bewust de bekkenbodemspieren op- en ontspannen. Elektrostimulatie wordt gebruikt om zeer zwakke bekkenbodemspieren te stimuleren.
De focus ligt op bekkenbodemspiertraining. Dankzij dagelijkse oefeningen gaan we de spieren leren goed opspannen, ontspannen en gecoördineerd werken in het dagelijkse leven. Op termijn kan een individueel thuisoefenprogramma worden meegegeven met de nadruk op functionele oefeningen.
Perinatale kinesitherapie of zwangerschapsbegeleiding bestaat uit zowel prenatale als postnatale kinesitherapie. Dit houdt in dat we de zwangere vrouw zowel voor als na de bevalling begeleiden.
Tijdens de prenatale lessen (rond 30 weken zwangerschap) gaan we ons vooral richten op de preventie van klachten, het aanleren van goede houdingen, ademhalingsoefeningen en stabilisatie oefeningen voor rug en bekken. Daarnaast zal er ook al kort aandacht besteed worden aan de bekkenbodemspieren die een belangrijke rol gaan spelen na de bevalling. We overlopen de bevalling met aandacht naar houdingen en technieken en worden er tips overlopen voor het opvangen van weeën.
Na 6-8 weken na de bevalling kunnen we starten met de postnatale lessen. Hier gaan we de bekkenbodemspieren controleren en aanleren ze terug op de juiste manier te gebruiken. Ook geven we aandacht aan andere spiergroepen die eventueel verzwakt zijn zoals buik-, bil- en rugspieren.
Individueel kijken we of er nog andere klachten zijn die verder opgevolgd moeten worden (urine- of stoelgangsverlies, diastase, bekkenpijn…).
Mensen met evenwichtsstoornissen kunnen bij ons terecht voor evenwichtstraining. In geval van BPPV (Benigne Paroxysmale Positionele Vertigo) kan u langskomen voor het Epley- of Hallpike Manoeuvre te laten uitvoeren.
Patiënten met neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson, Multiple Sclerose, hersenletsels, CVA, TIA , ... kunnen bij ons terecht voor aangepaste revalidatie.
Wanneer het stappen moeilijker wordt, uw evenwicht vermindert , kracht afneemt, ... kan dit u echt beperken in uw dagelijks leven. Evenwichtstraining, krachttraining, gangrevalidatie en valpreventie gaan u helpen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen en mobiel te blijven.
Wanneer u niet in de praktijk kan geraken wegens medische redenen kan steeds een huisbezoek worden aangevraagd.